Truffelmayonaise, recepten om zelf te maken

Truffelmayonaise is een van de lekkerste soorten mayonaise die er zijn. In Nederland worden er liters van het goudgele goedje gegeten. We werden er zelfs wereldberoemd meer door de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Door de toevoeging van de volle en unieke smaak van truffels staat deze mayonaise voor ons met stip op plaats een. We zullen je hier meer over de achtergrond van truffels en het maken van truffelmayonaise vertellen en hoe je deze kunt gebruiken in verschillende recepten.

Truffelmayonaise is heel eenvoudig zelf te maken. Eerst even een paar dingen om mee te beginnen: Truffelmayonaise wordt gemaakt met mayonaise (uiteraard) en door toevoeging van verse of gedroogde truffels. Of je voegt aan je mayo truffelolie of truffelpaste toe. Als je met verse truffels werkt wordt krijg je natuurlijk de lekkerste en beste smaakbeleving die je kunt creГ«ren. Maar je truffelmayonaise wordt ook meteen een stuk duurder. Verse truffels zullen meer smaak toevoegen, maar de smaak zal langzaam verdwijnen naarmate de zwavelverbindingen die truffels hun karakteristieke smaak en aroma geven, afbreken. Deze zal dus snel gegeten moeten worden en niet te lang bewaard worden in de koelkast. Sowieso moet je met een vers gemaakte mayonaise moeten werken en die zijn maar enkele dagen houdbaar.

Ingeblikte of gedroogde truffels zullen werken voor de look die het geeft aan je truffelmayonaise, maar ze voegen geen truffelsmaak toe aan de mayo omdat ze gedroogd zijn. Als truffels gedroogd worden, worden de zwavelverbindingen verdampt. Geen zwavel staat gelijk aan geen aroma/smaak. Je zult hier dus een truffelolie of truffelpaste aan toe moeten voegen. Een truffelmayonaise met zwarte truffels ziet er esthetisch (voor het oog) ook veel beter uit dan als je werkt met witte truffels.

Een goed alternatief is om te werken met eigen gemaakte mayonaise en de bovengenoemde truffelolie of truffelpaste. Je krijgt zo een goed smakende maar ook een mooi uitziende truffelmayonaise om te serveren bij je gerechten. Wil je met verse truffels werken is de Chinese variant een zeer goede optie aangezien je die al vanaf zo’n 45 Euro kunt kopen terwijl de Europese varianten beginnen vanaf 1500 Euro per kilo. Hieronder vindt je onze recepten om zelf overheerlijke truffelmayonaise te maken. Scroll verder voor onze recepten om mayonaise te maken.

Op zoek naar meer fantastisch lekkere gerechten en informatie, neem dan eens een kijkje bij:

Truffelmayonaise zelf maken

We laten je hier 4 recepten zien met uiteraard een variatie in de gebruikte ingrediГ«nten. Dan kun je zelf jouw favoriete manier en smaak van je eigengemaakte truffelmayonaise bepalen.

Luxe truffelmayonaise met zwarte truffel

Benodigdheden: Grote kom, garde.
IngrediГ«nten: eigengemaakte mayonaise, 15 gr zwarte truffel, 0,5 ml truffelolie

Rasp de zwarte truffel in de mayonaise met een fijne rasp. Roer goed door zodat de geraspte truffel gelijkmatig wordt verdeeld door de mayonaise. Voeg 0,5 ml truffelolie toe en roer weer goed door. Voor het beste resultaat laat je de truffelsmaken, afgedekt een nacht in de koelkast, in de mayo trekken.

Romige truffelmayonaise

Benodigdheden: Grote kom, garde.
IngrediГ«nten: 125 gr zure room, paar druppels truffelolie, 2 geperste knoflooktenen, beetje citroensap, snufje peper, snufje zeezout

Doe alle ingrediГ«nten in een kom. Mix ze met een garde tot je een mooie gladde saus hebt.

Truffelmayonaise met truffelpasta

Benodigdheden: Grote kom, garde.
IngrediГ«nten: 1 gepasteuriseerd ei, 250 g olijfolie, 1 theelepel citroensap, 1/2 theelepel roze Himalaya zeezout, 1 theelepel truffelpasta

Zorg dat alle ingrediГ«nten op kamertemperatuur zijn. Mix het ei, citroensap zeezout en de truffelpasta in een kom. Mix ze met een garde en voeg al kloppend heel langzaam de olie toe.

Truffelmayonaise met Dijon-mosterd

Benodigdheden: Grote kom, garde.
IngrediГ«nten: 3 eidooiers, 2 theelepels Dijon-mosterd, 150 ml lichte olijfolie, 100 ml zonnebloemolie, 50 ml truffelolie, 2 eetlepels citroensap, snufje peper, snufje zout

Doe de eidooiers, mosterd en wat zout en peper in een blender en roer goed door elkaar. Combineer de oliГ«n in een kan en giet, terwijl de motor draait, langzaam olie door de vulopening tot je een dikke emulsie hebt. Meng het citroensap en een beetje warm water om de saus indien gewenst wat dunner te maken.

Op zoek naar meer fantastisch lekkere gerechten en informatie, neem dan eens een kijkje bij:

Mayonaise zelf maken

We gaan je hier laten zien hoe je op de klassieke manier of heel snel en eenvoudig met behulp van een staafmixer mayonaise zelf kunt maken. Als je eenmaal je eerste eigen mayonaise hebt gemaakt zal je waarschijnlijk nooit meer anders willen. We hebben hier 2 recepten voor je met verschillende ingrediГ«nten, die dus ook wat variГ«ren in smaak.

Mayonaise recept op de klassieke manier.

Benodigdheden: Grote kom, garde.
IngrediГ«nten: 3 eierdooiers, Вѕ eetlepel mosterd, paar druppels worcestershiresauce, theelepel wijnazijn, beetje peper en zout, 500ml maГЇsolie

Zorg dat al je ingrediГ«nten op kamertemperatuur zijn, dit is heel belangrijk om de mayonaise te laten binden. Mix eerst alle ingrediГ«nten samen behalve de olie in de kom. Voeg daarna de olie langzaam en in een dunne straal toe aan het mengsel en dan armen uit de mouwen en kloppen maar totdat je de gewenste dikte hebt. Als je de olie te snel toevoegt of niet snel genoeg klopt dan is het eindresultaat te dun, een soort vinaigrette. Deze kun je echter eenvoudig herstellen door een klein beetje koud water in een andere kom te doen en langzaam het mengsel bij te voegen om de mayonaise weer pakkend en dik te maken.

Mayonaise recept met de staafmixer.

Benodigdheden: Hoge maatbeker, staafmixer met een ronde kop met uitsparingen.
IngrediГ«nten: 1 heel ei, 2 theelepels azijn, beetje peper en zout, 300 ml arachideolie

Ook voor deze variatie geldt weer dat je alle ingrediГ«nten op kamertemperatuur moet hebben. Gooi eerst het ei in de maatbeker. Vul daarna je maatbeker met azijn totdat je een volume van 100 ml hebt bereikt. Voeg een snufje zout en peper toe. Twee theelepels mosterd en daarna voeg je daar nog 300 ml olie aan toe. Plaats je staafmixer op de bodem van je maatbeker. Zet je staafmixer aan en op het moment dat je mengsel onderin solide begint te worden trek je de staafmixer in een keer langzaam omhoog.

Op zoek naar meer fantastisch lekkere gerechten en informatie, neem dan eens een kijkje bij:

Volg onze Instragram